Home / Zanimljivosti i zabava / Znojenje tokom spavanja može biti znak ove opake bolesti: Ako ovo osjećate treba hitno da odete kod doktora
Screenshot_34

Znojenje tokom spavanja može biti znak ove opake bolesti: Ako ovo osjećate treba hitno da odete kod doktora

Loading..

Većina ljudi se budi usred noći, preznojeni i zbunjeni zašto je do preznojavanja došlo. U slučaju da se sjećate sna ili noćne more iz koje ste se probudili, vjerovatno znate što je uzrok preznojavanju, no ako se ne sjećate – skrivenih razloga može biti niz, a neki od njih su i zdravstvena stanja koja traže adekvatno liječenje.

Tokom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a regulira ga autonomni živčani sustav. Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže – što može biti uzrok i noćnog znojenja.

Loading..

Znojenje može da bude bezazlen znak da vam je vrućina ili da patite od hormonskog disbalansa, ali često i pretjerano znojenje tokom spavanja može da ukazuje na opaku bolest.

Postoji preko 130 vrsta kancera krvi, pa simptomi variraju u zavisnosti od tipa bolesti ili od osobe. Grupa istraživača otkrila je kako je jedan od simptoma raka krvi pretjerano znojenje tokom spavanja.

Pored znojenja na ovu bolest ukazuje i naglo mršavljenje, stalni osjećaj umora, bol u kostima, infekcije, krvarenje i pojava modrica. Svi ovi simptomi mogu biti bezazleni, ali ako ih osjetite obavezno se obratite ljekaru. Stručnjaci ističu da način života ne igra veliku ulogu u dobijanju raka krvi, ali je važno strogo slušati smjernice ljekara ako je ova bolest otkrije.

Loading..

Izvor: novi.ba

Loading..

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *