Home / Vijesti / “Dosta je više! Ko si ti pa misliš da možeš šta hoćeš!” Wigemark na najbrutalniji način odbrusio…
Screenshot_3

“Dosta je više! Ko si ti pa misliš da možeš šta hoćeš!” Wigemark na najbrutalniji način odbrusio…

Loading..

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) naglasio je danas da je neophodno usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te ukazao kako ima prostora da se poboljša rad tog regulatornog tijela za pravosuđe u BiH.

Podsjetio je na mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH te da jedna od 14 ključnih preporuka govori o potrebi izrade novog zakona o VSTV-u.

– Mislim da su sve ove neke turbulencije, dešavanja u vezi s VSTV-om, upravo to i pokazale, da morate imati zakon kojim se regulira rad jednog takvog tijela – istakao je Vigemark novinarima u Banjoj Luci.

Nije želio komentirati pismo potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružice Jukić članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tražeći od njih da obavijeste Ujedinjene narode i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Vigemark je kazao i kako o radu pravosuđa nije razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Loading..

On je dodao da ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ali i naglasio kako niko nije iznad zakona te da je neophodno nezavisno, efikasno, odgovorno i profesionalno pravosuđe.

Loading..

– Da bi se to ostvarilo, neophodno je da ova zemlja poduzme sveobuhvatne reforme jer, bez postojanja pravne države, teško je zamisliti da bi neka zemlja mogla biti članica EU – rekao je šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Naglasio je i da EU ne podržava nijednog političara u BiH, već na izborima izabrane predstavnike vlasti.

S političkim liderima, kako je dodao, imaju dijalog o bitnim pitanjima za građane.

Loading..

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *