Home / Vijesti / Civilna zaštita upozorava: Ekstremne vrućine, izbjegavati boravak na otvorenom
Screenshot_6

Civilna zaštita upozorava: Ekstremne vrućine, izbjegavati boravak na otvorenom

Loading..

U takvim ekstremnim prilikama, kada temperatura vazduha prelazi 30 ili 35 stepeni Celzijusa, treba rashladiti prostorije, izbjegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečenosti, izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana

Po prognozi meteorologa u narednim danima u Republici Srpskoj očekuje se veća temperatura vazduha pa su iz Civilne zaštite pozvali građane na oprez, kao i da preduzmu mjere i aktivnosti u zaštiti od vrućine.

Iz Civilne zaštite podsjećaju da meteorolozi u RS predviđaju veće temperature vazduha, s kratkotrajnim nestabilnostima, do 20. augusta.

U takvim ekstremnim prilikama, kada temperatura vazduha prelazi 30 ili 35 stepeni Celzijusa, treba rashladiti prostorije, izbjegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečenosti, izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana. Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u ljetnjim mjesecima. Među mjerama koje treba preduzeti je stalno rashlađivanje svog doma.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepena Celzijusa tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći. To je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, starija lica od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Ne bi trebalo boraviti napolju u toku najtoplijeg dijela dana od 10 do 17 sati.

Loading..

Savjetuje se izbjegavanje naporne fizičke aktivnosti, boravak u hladu, te rashlađuje tijelo i hidrira organizam.

Loading..

– Redovno provjeravajte kako su vam članovi porodice, prijatelji i susjedi, koji žive sami. Potražite pomoć ako osjećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju – neki su od savjeta u vrijeme visokih temperatura.

Izvor: fokus.ba

Loading..

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *