Home / Vijesti / CIRIL RIBIČIČ: Hrvatska je radila na otcjepljenju Hercegovine
cirilribicic28102016

CIRIL RIBIČIČ: Hrvatska je radila na otcjepljenju Hercegovine

LJUBLJANA – Politika HDZ-a iz devedesetih i današnjeg su različite, kazao je poznati slovenački pravnik i publicist, član Ustavnog suda Slovenije, Ciril Ribičič.

Ribičič je u Novom danu govorio o svojoj knjizi “Geneza jedne zablude”, knjige o tzv. Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosna (HZHB). Kazao je da je o “Herceg–Bosni” neophodno konačno donijeti naučni sud lišen svakog subjektivizma i strasti. On smatra da imaju dvije priče.

“Jedna priča je ona koja je u normativnim aktima, a druga je priča koju sam saznao iz stenograma gdje je rukovodstvo hrvatskog HDZ-a donijelo odluku da će raditi na otcjepljenju Hercegovine i njenom pripojenju Hrvatskoj. U knjizi je objavljen transkript sastanka bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana s predstavnicima bosanskih Hrvata. U tom se razgovoru kaže da će predstavnici HDZ-a jedno govoriti, a drugo sprovoditi, odnosno da će govoriti da su za jedinstvenu BiH, a da će raditi u korist priključenja Herceg-Bosne Republici Hrvatskoj” – otkrio je pravnik.

Pravomoćna presuda bivšim liderima HZHB u predmetu “Prlić i drugi” očekuje se 2017. godine. Ribičič smatra da ishod presude neće uticati na odnose BiH i Hrvatske, te da neće dovesti do pokretanja tužbe za agresiju RH.

“Slažem se s izjavom bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je kazao da se zločini trebaju individualizirati. Ne treba se tražiti kolektivna odgovornost. Ovdje se ne radi o kolektivnoj krivici naroda nego o pojedincima”.

Ribičič je član Venecijanske komisije koja je, kako je naglasio, zauzela jasan stav u vezi referenduma, ali i slučaja “Sejdić-Finci”.

“Venecijanska komisija je oštrija nego drugi organi što se vidi na primjeru Turske, Mađarske…Mi nismo za kompromise političarima koji ne znaju poštovati odluke Ustavnih sudova. Komisija je zauzela jasan stav u vezi referenduma ali i slučaja ‘Sejdić-Finci’. Ipak, moram reći da ima strašnijih primjera nego što je BiH. Turska i Rusija ne provode konvencije o ljudskim pravama” – objasnio je on.

dnevno.ba

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *