Home / Zanimljivosti i zabava / Bosna je saznala plan HRVATSKE i ovo može biti kraj…
Screenshot_4

Bosna je saznala plan HRVATSKE i ovo može biti kraj…

Ranije je ministrica za prostorno uređenje u Republici Srpskoj Srebrenka Golić kazala da Trgovska gora i okolina geološki ne odgovara za skladištenje te vrste otpada jer je to tlo vodopropusno, ispresijecano vodotokovima koji se direktno ulivaju u rijeku Unu, a prije svega trusno – šesti i sedmi stepen trusnosti.

Ukoliko Hrvatska napravi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH ugrozit će 230 hiljada ljudi
Već dvije godine Hrvatska zvanično planira graditi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH. Sada hrvatski mediji pišu da je odluka definitivno donesena, a ukoliko to bude realizirano potencijalno će ugroziti 230 hiljada ljudi u BiH i Hrvatskoj.
Veliki broj naselja i gradova u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu naše zemlje bit će direktno ugrožen, a posebno Bosanski Novi te prijedorska regija.

Prve procjene ekoloških stručnjaka kazuju da bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada općini Dvor u Hrvatskoj ugrozilo čak 230 hiljada stanovnika, jer bi zagadilo rijeku Unu, što bi značilo i nečistu vodu za piće. Veliku štetu imali bi također i poljoprivrednici.

NERIJEŠENO PITANJE 19h 28m
Hrvatski mediji: Nuklearni otpad odlagat će se na granici s BiH na lokaciji Trgovska gora

Treba istaći i da je rijeka Una proglašena prirodnim dobrom i parkom prirode, a tu je i nacionalni park Una.

Hrvatska do 2023. godine mora riješiti pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, a iako Slovenija predlaže da to bude lokacija Vrbina, Hrvatska ne pristaje na to.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

Lokacija na kojoj Hrvatska planira odlagalište nuklearnog otpada je svega 800 metara od rijeke Une, a kilometar od vodozahvata za Bosanski Novi. Iz tog vodozahvata vodu pije više od 15 hiljada građana.

Odlagalište koje planira Hrvatska je jedno od gorućih neriješenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske o kojem u protekle dvije godine nije postignut nikakav napredak u pregovorima. Sada ostaje da se vidi kako će reagirati institucije naše zemlje nakon sve glasnijih poruka iz susjedne Hrvatske da je odluka o Trgovskoj gori definitivna.

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *