Home / JET SET / Život britanske kraljevske porodice: Pisana i nepisana pravila koja se moraju poštovati
Screenshot_10

Život britanske kraljevske porodice: Pisana i nepisana pravila koja se moraju poštovati

Pripadnici plave krvi pravila ponašanja uče još dok su djeca. Porodica Vindzor (Windsor), koja vlada Velikom Britanijom, svakako je u centru pažnje. Njihov život obilježava mnoštvo pravila, od kojih su neka bizarna, ali se naprosto ne smiju kršiti.

Neki stručnjaci tvrde da se u kraljevskom protokolu vjerovatno nalazi stavka kojom se sprečava izmjenjivanje nježnosti u javnosti, dok drugi tvrde da bi bilo sasvim neprimjereno držati se za ruke tokom službenih posjeta, kada se moraju rukovati sa mnogo ljudi.

Zaštita loze

Svaki član kraljevske porodice, kada poželi stupiti u brak s voljenom osobom, za dozvolu mora pitati kraljicu Elizabetu II. Tako je bilo i u posljednjem slučaju, kada je princ Hari (Harry) morao od svoje bake dobiti potvrdu da smije zaprositi svoju djevojku, američku glumicu Megan Markl (Meghan Markle). Nakon dozvole, javnosti sretnu vijest prva daje Kensingtonska palača, a potom sretni par prvi put staje pred kamere i daje zajednički intervju povodom zaruka.

Samo članovi kraljevske porodice koji su zaručeni ili u braku, dobivaju poziv da provedu Božić s kraljicom Elizabetom II. Tamo kraljica organizira intimnu večeru za najbliže članove porodice, dok će veliki ručak, za proširenu porodicu, biti organiziran u danima prije Božića u Bakingemskoj palači.

Kako bi se zaštitila loza, pravilo je da nasljednici ne bi smjeli zajedno letjeti avionom. Ipak, toga se pretjerano ne pridržavaju pa tako princ Vilijam (William) sa svojom porodicom uvijek zajedno odlazi avionom ili helikopterom, ali sve to uz posebnu dozvolu kraljice.

Rijetki su trenuci da neko od pripadnika plave krvi zastane kada prolazi kroz masu i s fanovima pozira za selfi. Ako se to i dogodi, to nije poziranje nego slučajni prolazak pokraj kamere mobitela. Inače, kraljica slikanje selfija, navodno, smatra lošim odgojem.

Prikladna odjeća

Autograme nikad ne daju, ali će, zato, uvijek rado potpisati knjigu utisaka ili posebne zahvale. No, fanovi će ostati uskraćeni ukoliko požele autogram za uspomenu. To je jedno od pravila za sve članove u strahu da se njihov potpis ne krivotvori.

Kraljevski protokol kaže, kada odlaze na put, u svoje kofere obavezno moraju spakovati garderobu crne boje u slučaju da tokom putovanja neko umre. Iako se toga svi pridržavaju, mnogi se prisjećaju smrti kraljicinog oca, kralja Džordža VI (George) 1952. godine, kada je Elizabeta II bila na safariju u Keniji sa princom Filipom. Budući da sa sobom nije ponijela crninu, nije smjela izlaziti iz sobe sve dok joj nisu donijeli prikladnu odjeću.

Prema nepisanom zakonu, kraljica, ali i ostali članovi, ne smiju iskazivati političke stavove, a ne odlaze ni na glasanje, jer parlament to smatra neprikladnim. Kao poglavar države, ona mora biti politički neutralna i ne zauzimati ničiju stranu. S tim se problemom sada susreće Megan Markl, koja je javnosti odavno poznata kao glasna zagovornica ženskih prava.

Iako ni to ne stoji u pravilima i protokolu, nije lijepo vidjeti da sjede prekrštenih koljena. Noge i koljena moraju se dodirivati, a jedino je prikladno da se prekriže oko gležnjeva.

Naklon je bitan

Kada bilo ko, pa bio to i član porodice, susreće i pozdravlja monarha, u ovom slučaju kraljicu Elizabetu II, muškarac se mora nakloniti, dok se žena lagano spusti u koljenima. Ništa dugo ni napadno, tek znak odavanja počasti.

Držanje šoljice za čaj

Samo u posebnim prilikama vidjet ćete ih kako u javnosti ispijaju čaj, iako se, kao i većina Britanaca, pridržavaju vremena za čaj. Ukoliko se to i dogodi, pravilno držanje šoljice je sljedeće, palcem i kažiprstom drži se ručka šolje na najvišem vrhu i iz nje se ispija uvijek s istog mjesta da bi se izbjeglo ostavljanje karmina.

Izvor: avaz.ba

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *