Home / Vijesti / Šešelj opet mora u Hag
Screenshot_3

Šešelj opet mora u Hag

Vođa radikala pozvan je da dođe na izricanje presude, koje je zakazano baš na dan Sveta tri jerarha, krsnu slavu SRS!

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj juče je pozvan da dođe u Hag, gde bi prisustvovao izricanju nove presude nakon što je žalbeno veće razmotrilo žalbene predloge haškog tužilaštva, saznaju „Alo!” novine. Izricanje nove presude Šešelju zakazano je, kako saznajemo, za 12. februar 2018. godine.

Zanimljivo je da se ovaj datum poklapa sa crkvenim praznikom Sveta tri jerarha, koji Srpska radikalna stranka obeležava kao svoju krsnu slavu, pa se osnovano može pretpostaviti da je i sam datum određen kako bi doprineo dodatnoj destabilizaciji Srbije. Naime, sam Šešelj je već jasno poručio da se neće dobrovoljno vraćati u Hag, a ukoliko sudsko veće bude insistiralo da ga vlasti u Srbiji privedu i silom pošalju na izricanje presude, to bi svakako dovelo do demonstracija Šešeljevih pristalica, mogućih sukoba sa snagama reda, ali bi i zakomplikovalo političku situaciju u zemlji, pogotovo u prestonici, gde se očekuju lokalni izbori početkom sledeće godine.

Podsetimo, haško tužilaštvo tereti Šešelja da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. Tužilaštvo je u svojoj žalbi na oslobađajuću presudu Šešelju ukazivalo na propuste koje je, kako kažu, učinila većina članova sudskog veća, koje je oslobodilo Šešelja i predložilo žalbenom veću da preinači odluku i da ga proglasi krivim i osudi.

Šešelj je ranije u svom odgovoru na žalbu tužilaštva detaljno obrazložio zašto navode tužilaštva smatra neadekvatnim i neosnovanim i zašto žalbeno veće ne bi trebalo ih usvoji. Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću tužilaštvo je žalbenom veću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

U Šešeljevom odgovoru na žalbu, koji je napisan na 115 strana, ističe se da se on protivi pravnom leku tužilaštva, te da bi svako dalje „postupanje u slučaju ‘Šešelj‘ predstavljalo silovanje pravde”. Takođe se navodi da je ovaj podnesak – odgovor na žalbu Tužilaštva – njegovo poslednje obraćanje Haškom tribunalu, te da on više ne želi da na bilo koji način učestvuje u postupcima pred njim.

– Profesor Vojislav Šešelj se nikada neće više dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, zato što je skoro 12 godina proveo u pritvoru i bio na raspolaganju Haškom tribunalu. Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu zato što je nema, što je Šešelj i dokazao – navodi se između ostalog u žalbi.

Takođe je ukazano da Šešelj nema nameru da dolazi u Hag ni na eventualno izricanje žalbene presude. Tužilaštvo je, inače, pre izricanja oslobađajuće presude za njega tražilo kaznu od 28 godina.

Izvor: Alo.rs

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *