Home / Zanimljivosti i zabava / Majmun pokušao da se pari sa srnom (VIDEO)
majmun-srna-parenje-696x456

Majmun pokušao da se pari sa srnom (VIDEO)

Japanski makao i srna snimljeni su u neobičnoj situaciji – majmun je zajahao srnu i pokušao da se pari s njom.

Iako nije neobično da japanski makao jaše druge životinje, ovo je prvi snimak majmuna na kojem se vidi kako pokušava da se pari s nekom od tih životinja.

“Ova situacija očigledno prikazuje seksualno ponašanje, odnosno nagon prema srni koja je pokušala da pobjegne”, piše u istraživanju.

Fenomen parenja između vrsta zabilježen je najmanje jednom do sada, kada je primjećeno kako antarktička foka seksualno uznemiravala kraljevskog pingvina.

Naučnici se slažu da je ovaj odnos od ključne važnosti u pokušaju razumijevanja ljudi koji se odlučuju na seksualne odnose sa životinjama.

Novo istraživanje primata moglo bi da objasni seks među različitim vrstama. Do njega dolazi u slučajevima kada mužjaci nemaju pristup ženkama svoje vrste, pa se okreću ženkama drugih vrsta.

U ovom određenom slučaju nije došlo do penetracije, ali je majmun ostao u blizini srne i nije dozvoljavao pristup drugim majmunima.

“Ovakvo seksualno ponašanje može se vidjeti kod životinja kod kojih je zastupljena velika konkurencija tokom parenja”, navodi se u izvještaju.

B92

About adminko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *